Prozdrowotny napój farmerów i hipsterów😊. Zastrzyk energii, witamin i minerałów, probiotyk i orzeźwienie w jednym. Switchel to najmodniejszy napój tego lata. Znany już w XVIII wieku teraz przeżywa swój renesans.
Imbir, ocet jabłkowy, woda i słodzik (melasa, miód, brązowy cukier albo syrop klonowy) to stałe składowe przepisu na switchel, który z czasem ewoluował i został wzbogacony o nowe składniki. Ten oldschoolowy bezalkoholowy drink gasi pragnienie, orzeźwia, wzmacnia odporność i jest prozdrowotną bombą, bogatą w liczne związki o korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Kiedyś miał za zadanie wzmacniać i orzeźwiać farmerów podczas ciężkiej pracy przy sianokosach, dziś możemy go stosować jako zdrową, gaszącą pragnienie lemoniadę, naturalny napój izotoniczny (jest bogaty w minerały), a nawet energetyczny.
Poniższy przepis na switchel można zmieniać, dostosowując go do swoich upodobań smakowych (np. zwiększając lub zmniejszając ilość danego składnika), a także wzbogacać o nowe komponenty: listki mięty, owoce jagodowe, czy skórkę pomarańczy.
Switchel
3 porcje
Składniki:
5 plasterków obranego imbiru
1+2 szklanki wody
sok z ½ cytryny
2 łyżki domowego octu jabłkowego (przepis TUTAJ)
1 spora łyżka miodu
Wykonanie:
- Imbir zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 min. na małym ogniu. Schłodzić.
- Wyjąć imbir, dodać sok z cytryny, ocet jabłkowy, 2 szklanki wody i miód. (Miód wymieszać najpierw w małej ilości płynu).
Można przechowywać go w lodówce do koło tygodnia.