Home Zdrowe życie Jedz zdrowo, czyli sezonowo. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców – marzec

Jedz zdrowo, czyli sezonowo. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców – marzec

by Julita Bator

W marcu jak w garncu, jak głosi stare porzekadło. Jeśli chodzi o nasz kuchenny, marcowy garniec, to w dalszym ciągu wrzucamy do niego głównie całoroczne warzywa i owoce.

Ale marzec to także pierwszy miesiąc, kiedy zaczynają się pojawiać nowalijki: rzodkiewka, cebula dymka i sałata. Najlepiej, żeby były z dobrego, sprawdzonego źródła. Polskie, a nie z importu. Hodowane, a nie pędzone.

Na parapecie możemy spokojnie wyhodować sobie swoje własne, zdrowe, naturalne i ekologiczne nowalijki: rzeżuchę, szczypiorek, natkę pietruszki.

Dla zdrowia warto codziennie dorzucić do menu jakiś produkt fermentowany (kiszone ogórki i kapustę, jogurty i kefiry) i orzechy (włoskie i laskowe).

Zobacz także

Dodaj komentarz