– Mamo, upiecz babkę na Wielkanoc! – prosiły mnie od paru lat dzieci. Mimo, iż w moim domu rodzinnym babka była stałym elementem Świąt Wielkanocnych, ja nie ulegałam namowom moich dzieci, bowiem zaserwowanie im kolejnej porcji białej mąki (choćby i orkiszowej) w obliczu mazurków kajmakowych i serników na mącznym spodzie, nie wpisywało się w mój schemat zdrowych świąt. I dopiero niedawno, pracując nad kolejną książką z przepisami, wpadłam na pomysł, że wielkanocna babka może być przecież super zdrowa. Tak powstało ciasto bez mąki, ale zwarte, bez cukru, ale słodkie, które jest bogate w białko i błonnik, a do tego może śmiało konkurować pod względem walorów smakowych z klasycznymi wielkanocnymi babkami.
Babka migdałowo-cytrynowa
łatwe, 1 mała babka
- 100 g mąki migdałowej (można zemleć płatki migdałowe)
- 50 g mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane)
- 1/3 łyżeczki stewii w proszku (lub 1-2 łyżki syropu klonowego jeśli nie macie stewii)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 30 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka mąki owsianej do natłuszczenia i oprószenia foremki
- 1 łyżka zmielonych w młynku do kawy kawałków kokosa
Wykonanie
- Wymieszać mąkę, stewię, proszek i sodę.
- W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, jajko, masło, syrop klonowy, ekstrakt i skórkę z cytryny.
- Połączyć składniki suche i mokre.
- Masę przełożyć do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki na babkę.
- Piec w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez 45-50 minut. (Aż patyczek będzie suchy).
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 min., a następnie wyłożyć babkę na kratkę do ostygnięcia.
- Przełożyć na talerz/paterę i posypać kokosem.
Zamiast lukru lub cukru pudru, swoją babkę posypałam zmielonymi kawałkami kokosa. Można użyć też zwykłe wiórki kokosowe, które przed zmieleniem trzeba nieco przesuszyć, np. wysypując je na noc na kartkę papieru.