Mam stały zestaw ciast, które piekę na konkretne okazje. Na Święta Bożego Narodzenia robię od lat wiele porcji pierniczków (orkiszowych, żytnich i gryczanych), które spełniają swoją rolę na kiermaszach szkolnych lub jako prezenty świąteczne. Pierniczki są też obowiązkowym elementem ubioru naszej choinki. Co roku robię także struclę z makiem, korzystając z przepisu https://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany, gdzie swoim zwyczajem zamieniam mąkę pszenną na orkiszową, a cukier biały na brązowy i zmniejszam jego ilość do minimum.
Okres Świąt Bożego Narodzenia to festiwal wypieków w naszych rodzinach; wymieniamy się wtedy nowymi przepisami, dyskutujemy na temat aktualnych diet w naszych domach. W zeszłym roku podczas takiego spotkania moja szwagierka przyniosła pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami. „Chodziło” ono za mną przez cały rok, aż do teraz, kiedy postanowiłam przerobić je na zdrową modłę, a efekty zaprezentować na blogu. Zamiast mąki pszennej dałam oczywiście orkiszową, zredukowałam ilość cukru do 1 łyżki i dołożyłam zdrowe zamienniki cukru: stewię i syrop z daktyli. Ciasto jest słodkie, świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego mleka. Nadaje się jako przekąska do pracy lub szkoły, ale dzięki ogromnej ilości bakalii jest to przede wszystkim ciasto świąteczne.
łatwe, 1 średniej wielkości ciasto
- 100 g masła
- 50 ml ciepłego mleka ekologicznego
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka brązowego cukru
- 250 g jasnej mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki stewii w proszku
- 2 łyżki syropu z daktyli (lub klonowego)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 250 g rozdrobnionych bakalii bez dwutlenku siarki: moreli, daktyli, rodzynków, fig, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- odrobina cukru pudru do dekoracji
Wykonanie
- Masło roztopić i ostudzić.
- Mleko, drożdże i cukier wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
- W malakserze wymieszać mąkę, żółtka, słodziki, ekstrakt i masło oraz zaczyn. Dodać bakalie i połączyć.
- Rozwałkować prostokąt o grubości ok. 8 mm i zawijać jak struclę dłuższym bokiem. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 min. Przed włożeniem strucli do piekarnika możemy ją posmarować roztrzepanym białkiem.
- Kroić po ostygnięciu.