Świąteczne ciasto z bakaliami prawie bez cukru - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Świąteczne ciasto z bakaliami prawie bez cukru

Świąteczne ciasto z bakaliami prawie bez cukru

by Julita Bator

Mam stały zestaw ciast, które piekę na konkretne okazje. Na Święta Bożego Narodzenia robię od lat wiele porcji pierniczków (orkiszowych, żytnich i gryczanych), które spełniają swoją rolę na kiermaszach szkolnych lub jako prezenty świąteczne. Pierniczki są też obowiązkowym elementem ubioru naszej choinki. Co roku robię także struclę z makiem, korzystając z przepisu https://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany, gdzie swoim zwyczajem zamieniam mąkę pszenną na orkiszową, a cukier biały na brązowy i zmniejszam jego ilość do minimum.

Okres Świąt Bożego Narodzenia to festiwal wypieków w naszych rodzinach; wymieniamy się wtedy nowymi przepisami, dyskutujemy na temat aktualnych diet w naszych domach. W zeszłym roku podczas takiego spotkania moja szwagierka przyniosła pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami. „Chodziło” ono za mną przez cały rok, aż do teraz, kiedy postanowiłam przerobić je na zdrową modłę, a efekty zaprezentować na blogu. Zamiast mąki pszennej dałam oczywiście orkiszową, zredukowałam ilość cukru do 1 łyżki i dołożyłam zdrowe zamienniki cukru: stewię i syrop z daktyli. Ciasto jest słodkie, świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego mleka. Nadaje się jako przekąska do pracy lub szkoły, ale dzięki ogromnej ilości bakalii jest to przede wszystkim ciasto świąteczne.

łatwe, 1 średniej wielkości ciasto

  • 100 g masła
  • 50 ml ciepłego mleka ekologicznego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 250 g jasnej mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki stewii w proszku
  • 2 łyżki syropu z daktyli (lub klonowego)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 250 g rozdrobnionych bakalii bez dwutlenku siarki: moreli, daktyli, rodzynków, fig, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • odrobina cukru pudru do dekoracji

Wykonanie

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Mleko, drożdże i cukier wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
  3. W malakserze wymieszać mąkę, żółtka, słodziki, ekstrakt i masło oraz zaczyn. Dodać bakalie i połączyć.
  4. Rozwałkować prostokąt o grubości ok. 8 mm i zawijać jak struclę dłuższym bokiem. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 min. Przed włożeniem strucli do piekarnika możemy ją posmarować roztrzepanym białkiem.
  5. Kroić po ostygnięciu.

Zobacz także

Dodaj komentarz