Seans w kinie bez popcornu??!! Znam takich osobników (w liczbie trzech ?), dla których takie wyjście byłoby wręcz stratą czasu. I choć niezmiennie oponuję przed zakupem gotowej, prażonej kukurydzy w kinie, to najczęściej zostaję przegłosowana.
Sprawa ma się na szczęście nieco inaczej, gdy chodzi o popcorn przygotowywany w domu. Udało mi się wygrać bitwę (w końcu to ja robię zakupy ?) na niekupowanie gotowego, paczkowanego popcornu (przecież to nawet nie jest smaczne!), a także popcornu przeznaczonego do mikrofalówki. Kiedy dzieciaki organizują sobie w weekend domowy wieczór filmowy, prażą sobie kukurydzę w garnku z odrobiną tłuszczu. One są szczęśliwe, bo mają pyszną przekąskę, a ja z nostalgią wspominam czasy studenckie, kiedy nawet mi się nie śniło, że można go przygotować w inny sposób.
Jak zrobić prażoną kukurydzę, żeby była zdrowa?
Prażona kukurydza to nie tylko kalorie (bez dodatku tłuszczu jest wręcz niskokaloryczna). Jeśli pozyskamy ją z dobrego źródła (np. ekologiczną) to tym bardziej możemy korzystać z jej wewnętrznego bogactwa. Jest bowiem zasobna w błonnik, ma także działanie przeciwutleniające.
- Kukurydzę uprażymy w najzdrowszy sposób w specjalnym urządzeniu do popcornu, które możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Maszyna owa wytwarza gorące powietrze, dzięki czemu kukurydza praży się bez użycia tłuszczu, co jest jej niewątpliwą zaletą.
- Kolejnym sposobem, aby wyprodukować sobie popcorn w domu jest tradycyjna metoda, polegająca na prażeniu kukurydzy na patelni lub w garnku z szerokim dnem z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu (np. oliwy, masła klarowanego czy oleju kokosowego).
- Najmniej rozsądną opcją jest korzystanie z popcornu przeznaczonego do mikrofalówki. Pod wpływem temperatury substancje zawarte w opakowaniu mogą przekształcić się w rakotwórcze związki. Ponadto produkt ten jest już zaopatrzony w tłuszcz, a konkretnie w utwardzony tłuszcz palmowy, a więc taki, którego absolutnie chcemy unikać, jeśli zdrowie nam miłe. Ma on w składzie także przesadzoną ilość soli (kuchennej, a więc pozbawionej wszelkich minerałów) oraz aromaty.
Warto obalić w tym miejscu pokutujący często mit, że żywność ekologiczna musi być droższa od konwencjonalnej. Cena ekologicznej kukurydzy do prażenia jest niższa o około 1/3 od nieekologicznej, przeznaczonej do mikrofalówki.
Jest jeszcze jeden powód, który świadczy o przewadze kukurydzy prażonej bez użycia mikrofali. A mianowicie najbardziej znany utwór Gershona Kingsleya „Popcorn” w erze kuchenek mikrofalowych najprawdopodobniej w ogóle by nie powstał. Kingsley miał bowiem powiedzieć w jednym z wywiadów, że do napisania tej ponadczasowej kompozycji zainspirował go odgłos prażonej w maszynie kukurydzy.