W tym roku koszyczek ze święconką miał być wyjątkowy, bo bez cukrowych baranków, czekoladowych zajączków i jajek. A wszystko przez cukier. Test etykiet świątecznych łakoci wypadł niestety negatywnie. Wykazał on, że wielkanocne słodycze mają ponad 40% cukru w 100 g produktu. To dużo. Ostatecznie zgodziłam się na zakup małego czekoladowego zajączka i kilku jajeczek z gorzkiej czekolady Lindta, ale problem nie znikł, bo wiedziałam, że dzieci będą bardzo zawiedzione. Postawiłam więc sama wytworzyć zdrowe, bezcukrowe, czekoladowe jajeczka i tak powstały orzechowe czekoladki wielkanocne home made w wersji low carb.
W Empiku kupiłam silikonową formę do jajeczek https://www.empik.com/eas-forma-silikon-jajka,p1209180047,dom-i-ogrod-p, i zaczęłam eksperymentować. Okazało się, że zrobienie domowych czekoladek jest banalnie proste, a najtrudniejsze z całego przedsięwzięcia było zdobycie formy w odpowiednim kształcie.
* Jeśli nie macie formy w kształcie jajek, możecie wypróbować przepis po świętach i zrobić pyszne pralinki w kształcie serduszek, bądź kulek.
łatwe, kilkanaście połówek
1 porcja nadzienia wystarcza na ok. 150 g czekolady
Polewa:
- 150 g czekolady bez cukru (gorzkiej lub mlecznej) słodzonej np. stewią
Nadzienie 1.
- 125 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżeczki erytrytolu lub 1/3 łyżeczki stewii
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie
- Orzechy nerkowca rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180°C przez ok. 10 min. aż lekko zbrązowieją. W połowie pieczenia przemieszać orzechy.
- Wystudzone nerkowce zemleć i miksować tak długo, aż zrobi się gładkie i jedwabiste masło orzechowe. Dodać wanilię, słodzik i mleko i dokładnie połączyć.
Nadzienie 2.
- 125 g masła migdałowego
- 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżeczki erytrytolu lub 1/3 łyżeczka stewii
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Wykonanie jajeczek
- Nakładać masę orzechową do foremek, do ok. 1/3 wysokości. Wstawić do zamrażarki na ok. 20-30 min.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
- Wyjąć z zamrażarki formę, wyciągnąć stężałe nadzienie orzechowe. Wyczyścić formę.
- Do każdej foremki wlać roztopioną czekoladę do ok. ¼ wysokości, włożyć stężałe nadzienie, poruszać nim we wszystkie strony, aby było pokryte czekoladą z dołu i z boków. Zalać górę czekoladki.
- Wstawić formę do zamrażarki na ok. 30-60 min., aż czekoladki całkowicie stężeją. Przechowywać w lodówce.