?Smażenie zaliczane jest do najmniej zdrowych sposobów przygotowywania jedzenia. Problematyczny jest także wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Na czym więc smażyć, żeby było zdrowo? Na oliwie, smalcu, czy oleju rzepakowym?
Kiedy olej rafinowany, a kiedy nierafinowany?
?W przypadku olejów, które dodajemy np. do sałatek, sprawa jest prosta: sięgamy po oleje nierafinowane / tłoczone na zimno.
?Jeśli zaś chodzi o smażenie, sprawa się nieco komplikuje. Oleje nierafinowane (uznawane za zdrowe) nie nadają się do smażenia. Natomiast rafinowane, przeznaczone do smażenia, uważane są za niezdrowe.
Rafinacja. Na czym polega?
?Dzięki rafinacji oleje roślinne stają się stabilne w wysokich temperaturach (czyli nadają się do smażenia), ale sam proces rafinacji pozbawia oleje części cennych właściwości. Rafinacja najczęściej przebiega w wysokich temperaturach i z dodatkiem różnych środków chemicznych, co sprawia że produkt końcowy jest szkodliwy.
Na czym smażyć?
?Przy wyborze tłuszczu do smażenia można kierować się następującą zasadą: do smażenia używamy tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych.
Olej rzepakowy
?Żaden z powyższych tłuszczów nie jest idealny, każdy ma swoje wady i zalety. W Polsce najbardziej popularny jest olej rzepakowy. Niestety jakość wielu z dostępnych na rynku olejów nie jest najwyższa. Pisząc ten post natknęłam się na opis producenta oleju rzepakowego „Rapso”, który wyróżnia się pozytywnie na tle innych. Jeśli zastanawiasz się na czym smażyć i lubisz olej rzepakowy, to olej „Rapso” może Ci sie spodobać.