Viva warzywa! - Julita Bator - Blog
Home Zdrowe życieRóżne Viva warzywa!

Viva warzywa!

by Julita Bator

9 . maja spotkałam się ze swoimi Czytelniczkami w Sanoku w księgarni Autorskiej w Galerii Sanok. Na spotkaniu padło m.in. ciekawe pytanie o to, które warzywa są najzdrowsze? Po przeanalizowaniu przeze mnie różnorakich diet daje się wysnuć prosty wniosek, że warzywa są dozwolone (a wręcz zalecane) zawsze. (Od tej reguły są odstępstwa, dotyczące konkretnych chorób np. przy chorobie Hashimoto, czy kamicy nerkowej).

Jeśli chcemy pójść o krok dalej wartościując warzywa (i owoce) możemy zastosować tu określoną paletę barw. Zwycięzcą w tej kategorii jest kolor zielony. Zielone warzywa (a zwłaszcza liściaste) jak np. jarmuż, brokuły, sałaty, szpinak są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Drugie miejsce przypada ex aequo kolorom czerwonemu (papryka, pomidory, jabłka, maliny, truskawki, wiśnie) i niebieskiemu (jagody, bakłażan). Poza podium znajdują się kolory mniej wyraziste np. kolor żółty (ziemniaki). Idąc tym tropem dalej listę powinien zamknąć kolor biały. Co ciekawe, warzywa i owoce praktycznie nie występują w tym kolorze (w przeciwieństwie do rafinowanego cukru, ryżu i mąki) i powinno nam dać to wszystkim do myślenia, kiedy będziemy planować kolejne zakupy.

Pozdrawiam Czytelniczki z Sanoka! I do usłyszenia.

3 komentarze

Elcia190 13 maja, 2015 - 4:40 pm

Uwielbiam Pani ksiazki! Pozdrawiam

Reply
Kasia 14 maja, 2015 - 8:13 am

A mam pytanie o ten wyjątek 🙂 czyli Hashimoto ?Jakich warzyw unikać? a jakie są zalecane ?

Reply
J. 6 listopada, 2016 - 1:08 am

Biale warzywa: pietruszka, seler, rzodkiew, kalafior, szparagi…

Reply

Dodaj komentarz