Co sprawia, że w niektórych miejscach czujemy się dobrze i chcemy tam wracać? Odpowiedź jest prosta – gospodarze. Takich gospodarzy ma właśnie „Bronowicka Spiżarnia”– sklep z duszą, prowadzony z miłością przez ludzi z pasją. Usytuowany w Krakowie przy ulicy Fiszera 1 sklepik nie jest typowym punktem ze zdrową żywnością. W asortymencie znajdują się zarówno produkty ekologiczne, jak i naturalne, które dzięki pieczołowitej selekcji, spełnią oczekiwania wymagającego klienta. Zespół „Bronowickiej Spiżarni” zna wszystkich dostawców z imienia i nazwiska, co gwarantuje towar najwyższej jakości. Otrzymamy tu produkty unikatowe, których na próżno szukać w supermarketach, a ich cechą wspólną jest to, że są „przebadane” pod kątem składu na etykiecie. Jest to sklep z żywnością bez konserwantów, polepszaczy i utwardzaczy, czyli miejsce z żywnością nieprzetworzoną, bądź przetworzoną w minimalnym – nieszkodliwym dla zdrowia – stopniu. W „Bronowickiej Spiżarni” nie znajdziecie produktów z innym konserwantem, niż kwas askorbinowy. Wędliny konserwowane są solą peklową (zawierającą azotyn sodu), ciastka pieczone są na maśle, a nie na margarynie. Możemy więc śmiało skupić się na zakupach, bez tracenia czasu na zagłębianie się w skład etykiet.
Sklep na w ofercie niemal 700 produktów, w tym.:
- dobrej jakości nabiał, zarówno krowi, jak i owczy oraz kozi, świeżo tłoczone soki, kiełki, świeże produkty wegańskie (np. ser z nerkowców)
- chleb żytni, orkiszowy, pszenny, na zamówienie można dostać także bezglutenowy
- sklep oferuje produkty pod marką własną: makaron, nierafinowaną (naprawdę fantastyczną!) sycylijską oliwę z oliwek i kawę
- najbardziej przypadła mi do gustu możliwość wyboru między warzywami i owocami z certyfikatem eko, a takimi „od rolnika” z tradycyjnych upraw, które są tańsze. W sezonie istnieje możliwość zamówienia większej ilości warzyw czy owoców, z których możemy zrobić zdrowe przetwory
- regionalne specjały, „przywiezione” z rodzinnych wyjazdów wakacyjnych
Tym, co wyróżnia to miejsce spośród innych, jest otwartość właścicieli na potrzeby klienta. Jeśli przyjdzie nam ochota na przysmak, którego nie ma akurat w ofercie sklepu, możemy za pośrednictwem telefonu, Facebooka, czy strony internetowej sklepu złożyć zamówienie indywidualne, a gospodarze dołożą wszelkich starań, by je zrealizować.
Kiedy w 2013 roku ukazała się moja pierwsza książka „Zamień chemię na jedzenie”(w której opisałam swoje zmagania z poszukiwaniem dobrej, nieprzetworzonej żywności) sytuacja na rynku żywności różniła się nieco od tej, jaką mamy dzisiaj. Dzięki otwartości producentów na potrzeby konsumenta mamy łatwiejszy dostęp do produktów bez zbędnych dodatków chemicznych. Mimo tych pozytywnych zmian, nieustannie mam trudność z dotarciem do świeżego mięsa z tradycyjnego chowu. W „Bronowickiej Spiżarni” mogę ten problem rozwiązać, ponieważ gospodarze sprowadzą dla nas również świeże mięso dobrej jakości.
Jako że jestem osobą praktyczną, doceniam rozwiązania, które ułatwiają mi życie. „Bronowicka Spiżarnia” honoruje Kartę Dużej Rodziny, której jestem posiadaczką, a obok sklepu znajduje się parking, który umożliwia komfortowe zakupy.
Niedawno Agnieszka i Marcin właściciele „Bronowickiej Spiżarni” otworzyli drugi sklep pod adresem Wizjonerów 4. W planach jest także uruchomienie usługi dowozu do klienta na terenie Krakowa i okolicy.
Byłam, widziałam, zachwyciłam się i opisałam. Polecam Wam to miejsce z całego serca!
Oto potrzebne adresy:
https://www.facebook.com/bronowickaspizarnia/
oraz
bronowickaspizarnia.pl
Pozdrawiam Julita