Napój migdałowy możemy przygotować na co najmniej trzy sposoby: z całych migdałów, z migdałów blanszowanych, albo z masła migdałowego. Ten ostatni sposób jest najprostszy, a ponadto zostaje nam po nim najmniej tzw. suchej masy. Oto przepis:
Napój migdałowy
1 szkl.
Składniki:
1 łyżka masła migdałowego
1 szkl. filtrowanej wody
szczypta soli
Wykonanie:
- Masło zmiksować dokładnie razem z wodą.
- Przecedzić.
- Dodać sól.
Napój wypić od razu lub przechowywać w szklanym, zamykanym pojemniku w lodówce 2-3 dni. Możemy dla smaku dodać odrobinę esencji waniliowej bądź cukru waniliowego.
Mleko migdałowe własnej produkcji ma niewątpliwe zalety: nie ma zbędnych dodatków, jest świeże, możemy je zrobić wtedy, kiedy mamy ochotę się go napić, nie musimy iść do sklepu i jest nieco tańsze od gotowego.
Jego największym minusem jest krótki termin przydatności do spożycia. Z tym problemem możemy sobie poradzić za pomocą następujących tricków, które przedłużą trwałość naszego napoju (a także np. koktajli):
- Do mleka dodajemy odrobinę sody oczyszczonej.
- Do mleka dosypujemy odrobinę witaminy C w proszku.
- Do mleka wrzucamy listek mięty.
- Mrozimy mleko.