- Julita Bator – Blog - https://www.julitabator.pl -

Najprostszy przepis na napój migdałowy i jak przedłużyć jego trwałość

Napój migdałowy możemy przygotować na co najmniej trzy sposoby: z całych migdałów, z migdałów blanszowanych, albo z masła migdałowego. Ten ostatni sposób jest najprostszy, a ponadto zostaje nam po nim najmniej tzw. suchej masy. Oto przepis:

Napój migdałowy
1 szkl.

Składniki:

1 łyżka masła migdałowego

1 szkl. filtrowanej wody

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Masło zmiksować dokładnie razem z wodą.
  2. Przecedzić.
  3. Dodać sól.

Napój wypić od razu lub przechowywać w szklanym, zamykanym pojemniku w lodówce 2-3 dni. Możemy dla smaku dodać odrobinę esencji waniliowej bądź cukru waniliowego.

Mleko migdałowe własnej produkcji ma niewątpliwe zalety: nie ma zbędnych dodatków, jest świeże, możemy je zrobić wtedy, kiedy mamy ochotę się go napić, nie musimy iść do sklepu i jest nieco tańsze od gotowego.

Jego największym minusem jest krótki termin przydatności do spożycia. Z tym problemem możemy sobie poradzić za pomocą następujących tricków, które przedłużą trwałość naszego napoju (a także np. koktajli):

  1. Do mleka dodajemy odrobinę sody oczyszczonej.
  2. Do mleka dosypujemy odrobinę witaminy C w proszku.
  3. Do mleka wrzucamy listek mięty.
  4. Mrozimy mleko.