- Julita Bator – Blog - https://www.julitabator.pl -

Błyskawiczna, czteroskładnikowa nutella

 

„Nutella” z tego przepisu jest nomen omen baardzo orzechowa. I w składzie i w smaku. Orzechów w naszej diecie zazwyczaj brakuje, a są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci i funkcjonowania dorosłych. Są źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych (m.in. bardzo pożądanych we współczesnej diecie Omega-3), a także witamin (np. E, K, C) i minerałów (m.in. magnezu, cynku, wapnia). Mimo, że orzechy są dość kaloryczne, można je jeść nawet na diecie. Pamiętać jednak należy, że do kremu dodaliśmy miód, który zalecany jest w umiarkowanych ilościach.

A czego nie ma mój krem orzechowy? Nie ma cukru, tłuszczu palmowego, ani sztucznej waniliny.

Krem orzechowy z poniższego przepisu jest nieskomplikowany i robi się go szybciutko. Świetnie smakuje sam, a także jako smarowidło do chleba, czy naleśników.

 

 

Błyskawiczna nutella

Składniki:

1 szklanka orzechów laskowych

3 łyżeczki kakao (najlepiej surowego)

2 łyżki miodu (lub więcej)

70-100 ml mleka lub napoju roślinnego

 

Wykonanie:

  1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
  2. Podprażone orzechy przełożyć do czystej ściereczki i pocierać nią, żeby usunąć skórkę. (Spokojnie może zostać część skórki na orzechach.)
  3. Orzechy zmiksować na najbardziej gładką masę, jak tylko się da. Dodać kakao i miód i połączyć.
  4. Powoli wlewać mleko, cały czas kontrolując, czy już uzyskaliśmy pożądaną konsystencję. (Ma na to wpływ m.in. ilość i rodzaj miodu, który dodaliśmy).

Krem przechowywać w lodówce, w szklanym, zakręconym pojemniku.