Home PRZEPISY Popcorn w erze popkultury

Popcorn w erze popkultury

by Julita Bator

Seans w kinie bez popcornu??!! Znam takich osobników (w liczbie trzech 😊), dla których takie wyjście byłoby wręcz stratą czasu. I choć niezmiennie oponuję przed zakupem gotowej, prażonej kukurydzy w kinie, to najczęściej zostaję przegłosowana.

Sprawa ma się na szczęście nieco inaczej, gdy chodzi o popcorn przygotowywany w domu. Udało mi się wygrać bitwę (w końcu to ja robię zakupy 😊) na niekupowanie gotowego, paczkowanego popcornu (przecież to nawet nie jest smaczne!), a także popcornu przeznaczonego do mikrofalówki. Kiedy dzieciaki organizują sobie w weekend domowy wieczór filmowy, prażą sobie kukurydzę w garnku z odrobiną tłuszczu. One są szczęśliwe, bo mają pyszną przekąskę, a ja z nostalgią wspominam czasy studenckie, kiedy nawet mi się nie śniło, że można go przygotować w inny sposób.

Jak zrobić prażoną kukurydzę, żeby była zdrowa?

Prażona kukurydza to nie tylko kalorie (bez dodatku tłuszczu jest wręcz niskokaloryczna). Jeśli pozyskamy ją z dobrego źródła (np. ekologiczną) to tym bardziej możemy korzystać z jej wewnętrznego bogactwa. Jest bowiem zasobna w błonnik, ma także działanie przeciwutleniające.

  1. Kukurydzę uprażymy w najzdrowszy sposób w specjalnym urządzeniu do popcornu, które możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Maszyna owa wytwarza gorące powietrze, dzięki czemu kukurydza praży się bez użycia tłuszczu, co jest jej niewątpliwą zaletą.
  2. Kolejnym sposobem, aby wyprodukować sobie popcorn w domu jest tradycyjna metoda, polegająca na prażeniu kukurydzy na patelni lub w garnku z szerokim dnem z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu (np. oliwy, masła klarowanego czy oleju kokosowego).
  3. Najmniej rozsądną opcją jest korzystanie z popcornu przeznaczonego do mikrofalówki. Pod wpływem temperatury substancje zawarte w opakowaniu mogą przekształcić się w rakotwórcze związki. Ponadto produkt ten jest już zaopatrzony w tłuszcz, a konkretnie w utwardzony tłuszcz palmowy, a więc taki, którego absolutnie chcemy unikać, jeśli zdrowie nam miłe. Ma on w składzie także przesadzoną ilość soli (kuchennej, a więc pozbawionej wszelkich minerałów) oraz aromaty.

Warto obalić w tym miejscu pokutujący często mit, że żywność ekologiczna musi być droższa od konwencjonalnej. Cena ekologicznej kukurydzy do prażenia jest niższa o około 1/3 od nieekologicznej, przeznaczonej do mikrofalówki.

Jest jeszcze jeden powód, który świadczy o przewadze kukurydzy prażonej bez użycia mikrofali. A mianowicie najbardziej znany utwór Gershona Kingsleya „Popcorn” w erze kuchenek mikrofalowych najprawdopodobniej w ogóle by nie powstał. Kingsley miał bowiem powiedzieć w jednym z wywiadów, że do napisania tej ponadczasowej kompozycji zainspirował go odgłos prażonej w maszynie kukurydzy.

Zobacz także

Dodaj komentarz